فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1388)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1388)

  • 176 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/08/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مریم هنرمند، محسن موید، احمد جهانگیری، جمشید احمدیان صفحات 325-342
  • داریوش اسماعیلی، حمیده محمدی، مستانه حق نظر صفحات 343-356
    در ایران، مهمترین کانه زایی قلع در توده گرانیتوئیدی شاهکوه (بلوک لوت، شرق ایران) و کانه زایی تنگستن در منطقه نظام آباد (کمپلکس گرانیتوئیدی بروجرد، غرب ایران) و همراه با رگه های کوارتز- تورمالین صورت گرفته است. تورمالین های موجود در رگه های منطقه نظام آباد دارای ترکیب دراویتی بوده و با توجه به ویژگی هایی مانند بالاتر بودن مقدار Mg نسبت به Fe ، منطقه بندی کوچک مقیاس، پایین بودن مقدار Fe/(Fe+Mg)، کاهش در موقعیت X، مقدار Al و F، تمایل به سمت بیرونی بردارهای تهی شدن از قلیایی و پروتون زدایی و ناهمخوانی بین Fe و Mg، در شرایط گرمابی تشکیل شده اند. قرارگیری ترکیب این تورمالین ها در گستره متاپلیت ها و متاپسامیت ها نیز نشان می دهد که شاره سازنده آن ها احتمالا متاثر از سنگ های ته نشستی دگرگون شده میزبان است. رگه های کوارتز- تورمالین شاهکوه نیز درون توده اصلی و سنگ های ته نشستی سازند شمشک تزریق شده-اند. تورمالین رگه های رخنمون یافته در سنگ های ته نشستی مانند تورمالین-های منطقه نظام آباد دارای ویژگی های تورمالین های گرمابی هستند. تورمالین های موجود در رگه های کوارتز- تورمالین رخنمون یافته در توده گرانیتی نیز سرشتی گرمابی دارند، ولی از آنجاکه به وسیله یک گرماب با خاستگاه ماگمایی به وجود آمده اند، بیشتر از نوع شورل اند.
    کلیدواژگان: رگه های کوارتز، تورمالین، کانه زایی، نظام آباد، شاهکوه، گرمایی
  • ناصر اشرفی، علی عاملی، احمد جهانگیری، نوریکو هسب، نلسون ابی صفحات 357-368
    گارنت های توده آذرین کلیبر به صورت ریز بلور تا درشت بلور، بی شکل تا شکل دار، با منطقه بندی مشخص و گاه بدون منطقه بندی، همسانگرد و گاه با حاشیه ناهمسانگرد مشاهده می شوند. این گارنت ها غالبا در نمونه های به رنگ روشن فوئیددار دیده شده و معمولا آنالسیم به عنوان مهمترین کانی مهمان در انواع درشت بلور حضور دارد. بر اساس شیمی کانی ها، گارنت های کلیبر را می توان Ti-آندرادیت و ملانیت نامید؛ منطقه بندی شیمیایی قابل توجه در آن ها بدین صورت است که معمولا از هسته به حاشیه، کاهش درصد مولی گروسولار، آلماندین و اسپسارتین و افزایش درصد مولی آندرادیت وجود دارد. بر اساس داده های موجود، به نظر می رسد که [لعل های] گارنت های توده کلیبر به صورت فاز آذرین اولیه و در مراحل آخر تبلور ماگمایی تشکیل شده و جانشینی Ti-Si در نماهای چهار وجهی مهمترین جانشینی برای گارنت های مورد بررسی باشد.
    کلیدواژگان: گارنت آذرین، شیمی کانی، فوئید سینیت، کلیبر
  • زهرا طهماسبی*، احمد احمدی خلجی، مریم رجاییه صفحات 369-380

    منطقه مورد بررسی بخشی کوچکی از زون سنندج - سیرجان محسوب می شود. دگرنهادی زیر منطقه در مرز توده گرانیتوئیدی آستانه و تاثیر آن بر سنگ-های غنی از آلومینیم باعث تورمالین زائی به صورت تورمالینیت های لایه ای در هورنفلس های پلیتی شده است. علاوه بر آن شاره های مراحل انتهایی ماگما، تورمالین را به صورت گرهک روی سطح مونزوگرانیت ها متبلور ساخته است. نسبت Fe/(Fe+Mg) در تورمالین های نواری بین 76/0- 4/0 و در گرهک ها 96/0-83/0 متغیر است. ترکیب تورمالین ها از نوع شورلیت – دراویت است. منطقه بندی شیمیایی در این کانی نشانگر شرایط عدم تعادل حین تبلور و سیستم باز است. عناصر کمیاب در تورمالین های لایه ای به خاستگاه ته نشستی تورمالین اشاره دارد. مسطح بودن الگوی عناصر نادر خاکی در گرهک های تورمالین دار دلالت بر تحرک عناصر نادر خاکی سبک در نتیجه دگرسانی دارد که این باعث افزایش ناچیز HREE/LREE در این تورمالین ها شده است.

    کلیدواژگان: آستانه، تجزیه نقطه ای، دگر نهادی، زون سنندج، سیرجان، تورمالین
  • ناصر اشرفی، احمد جهانگیری، علی عامری، نوریک هسب، نلسون ابی صفحات 381-394
    این کار پژوهشی به بررسی شیمی میکاهای سنگ های آذرین قلیایی مافیک و فلسیک وابسته به فرورانش می پردازد. در این کار میکاهای موجود در گابروی قلیایی کلیبر و نفلین سینیت بزقوش بررسی شدند. این میکاها معمولا به صورت درشت دانه هایی با بافت غربالی بوده و همراه با اکسیدهای Fe-Ti و کانی های مافیک، بافت لکه ای به سنگ می دهند. میکاهای گابروهای قلیایی در بعضی موارد بافت ورقه ای مشخصی را نشان می دهند. بر اساس رده بندی شیمیایی میکاها، کانی های مورد بررسی در حدفاصل بین دو قطب سیدروفیلیت و استونیت قرار دارند و با توجه به مقدار Fe/(Fe + Mg) (33/0<) جزء بیوتیت ها محسوب شده و از فلوگوپیت ها جدا می شوند. ترکیب شیمیایی بیوتیت ها در گابروی قلیایی کلیبر و نفلین سینیت بزقوش به ترتیب بیوتیت منیزیم دار و بیوتیت آهن دار بوده و با توجه به مقادیر اکسیدهای TiO2، MgO، MnO و FeO و نیز مقادیر AlVI جزء انواع ماگمایی اولیه به حساب می آیند. بیوتیت های مورد بررسی علیرغم سنگ قلیایی میزبان، در نمودارهای دوتایی و سه تایی، که بر پایه اکسیدهای Al2O3، MgO و FeO* استوارند، در گستره آهکی- قلیایی کوهزایی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: بیوتیت، نفلین سینیت، گابروی قلیایی، کلیبر، بزقوش
  • رحیم دبیری، بهروز کریمی شهرکی، حبیب ملایی*، میترا غفاری صفحات 395-404

    تعیین میزان پایداری، تغییرات کانی شناسی و واکنش های گرمایی کانی های سرپانتین، می تواند در تعیین ساز و کار فرورانش، ماگماتیسم و عمق صفحات فرورونده بسیار راهگشا باشد. طی فرایند فرورانش، واکنش های گرمایی، باعث آزاد شدن آب کانی های سرپانتینی می شود. این امر نقش به سزایی را در فرایندهای آتشفشانی وابسته به فرورانش ایفا می کند. در این کار پژوهشی، رفتار گرمایی و تغییرات کانی شناختی کانی لیزاردیت (سرپانتین)، وابسته به منطقه افیولیتی نیریز، در گستره های گرمایی متفاوت و در فشار جوی، با پراش پرتو X (XRD) و آنالیزهای DTA-TG، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. بررسی ها نشان داد که، واکنش های آبزدایی (Dehydration) لیزاردیت-های طبیعی، که به مدت یک ساعت، در دمای 100 تا 150 درجه سانتیگراد گرما گرفته اند، واکنش های هیدورکسیل زدایی (Dehydroxilation) آنها در گستره دمایی 550 تا 690 درجه سانتیگراد صورت می گیرد. لیزاردیت های طبیعی تا دمای 550 درجه سانتیگراد پایدار بوده و در دمای600 درجه سانتیگراد به الیوین (فورستریت) تبدیل می شوند. همچنین در دمای 700 درجه سانتیگراد، پیروکسن (انستاتیت) در نتیجه تجزیه لیزاردیت تشکیل می شود. بین واکنش های آب زدایی و تبلور، آمورف شدن، در دمای 600 درجه سانتیگراد رخ داده و باعث تشکیل مقادیر اندکی آب و سیلیس آزاد شده است.

    کلیدواژگان: لیزاردیت، سرپانتین، رفتار گرمایی، DTA، TG، XRD
  • معصومه سعیدی، سمیه فلاحتی، موسی نقره ییان، محمود خلیلی، مهرداد قهرایی پور صفحات 405-418
    پریدوتیت های سرپانتینی شده دنباله گوشته ای افیولیت شمال نایین (باختر ایران مرکزی) تحت تاثیر آبگون های حاوی CO2 و SiO2 در شرایط دما و pH متفاوت به مجموعه کربناتی – سیلیسی تحت عنوان لیستونیت تبدیل شده اند. بر اساس فراوانی کانی های کربناتی (دولومیت، منیزیت، آنکریت، کلسیت) و سیلیس سه نوع لیستونیت کربناتی، کربناتی _ سیلیسی و سیلیسی حاصل شده-اند. به طور کلی کانی کربناتی غالب در لیستونیت ها، منیزیت، دولومیت، دولومیت آهن دار و آنکریت بوده و کلسیت و کربنات های دیگر در مقادیر کم-تر حضور دارند. فازهای سیلیس (شامل کوارتز، کلسدونی و چرت) همراه با مقادیر نادر کروم اسپینل، کلریت، هماتیت، گوتیت، اکتینولیت و پیریت نیز در لیستونیت ها حضور دارند. زمینه سیلیسی در لیستونیت سیلیسی حاوی مقادیر بالایی جیوه، نقره و آرسنیک است که نشان می دهد که این عناصر به صورت مجموعه های آرسنیدی در گرمابی های حاوی SiO2 حمل شده اند.
    کلیدواژگان: پریدوتیت، لیستونیت، افیولیت نایین، جیوه
  • مریم عبدی، مجید قادری، نعمت الله رشیدنژاد عمران صفحات 419-436
    رخدادهای معدنی تنگستن (مس-قلع-روی) بووکی و آق بلاغ به ترتیب در 12 و 14 کیلومتری شمال باختری ازنا قرار دارند. این منطقه در زون ساختاری سنندج-سیرجان، در زیرپهنه ای با دگرشکلی پیچیده قرار گرفته است. تناوبی از سنگ های کربناتی، کوارتزیت و سنگ های آتشفشانی دگرگون (از جمله توف های دگرگون شده) به سن تریاس پسین، در این گستره-ها مشاهده می شوند و کانی سازی تنگستن-مس به صورت چینه سان و چینه-کران، در سنگ درونگیر سنگ آهک چرتی، دولومیتی و ماسه ای دگرگون رخ داده است. در این دنباله، نسبت حجمی سنگ های ته نشستی به آتشفشانی بیشتر است. پاراژنز کانی شناختی در این دو گستره به صورت پیریت، شئلیت، مگهمیت، لپیدوکروسیت، اکسیدها و هیدروکسیدهای آهن و به ندرت کالکوپیریت، کالکوزیت و مالاکیت است. کانه زایی به صورت اولیه و دیاژنتیک و نیز به صورت رگچه های چینه کران مشاهده می شود. ماده معدنی، بافت های پراکنده دانه، عدسی شکل، جانشینی و پرکننده فضای خالی دارد. کانه زایی بر اثر رویدادهای دیاژنزی و دگرگونی ناحیه ای (رخساره با درجه پایین) تمرکز یافته است. بر پایه مقایسه ای که بین رخدادهای معدنی بووکی و آق بلاغ، با کانسارهای شناخته شده نوع نزدیک و دور از مرکز صورت گرفت، این دو رخداد معدنی، شباهت بیشتری با کانسارهای دور از مرکز دارند.
    کلیدواژگان: تنگستن، مس، چینه سان، چینه کران، آتشفشانی، ته نشستی، تریاس پسین، بووکی، آق بلاغ
  • امیرحسین کوهساری، عبدالحمید انصاری، کمال علمدار صفحات 437-448
    توده نفوذی لوکوگرانیتی- گرانودیوریتی در منطقه دره زرشک و حاشیه شمال غرب باتولیت شیرکوه، سازند نای بند و سنگستان را قطع کرده و باعث دگرگونی ضعیف و کانی سازی گرماب مس در سازند نفوذپذیر سنگستان شده است. کانی های شاخص عبارتند از مگنتیت، کالکوپیریت، پیریت، بورنیت،کالکوسیت و دیژنیت. به طور کلی منطقه مورد بررسی از واحدهای ته نشستی از کرتاسه زیرین تا زمان ما تشکیل شده است که با گستره ای از سنگ های آتشفشانی و نفوذی قطع شده اند. نفوذ گرانیتوئید-های پورفیری میوسن در میان این واحدها به خصوص واحدهای آتشفشانی و آهک های کرتاسه باعث کانی زایی مس در نقاط مختلف این منطقه از جمله دره زرشک شده است. در دره زرشک چهار زون اکسید، آبشسته، برون زا و درون زا به ترتیب از سطح به عمق شناسایی شده اند. روند دگرسانی در دره زرشک با منطقه بندی مدل لاول و گیلبرت همخوانی دارد که شامل دگرسانی های پتاسیک،پروپیلیتیک و فیلیک می شود. هدف از این کار پژوهشی تعیین کانی ها، بافت و چگونگی تشکیل کانسار دره زرشک است.
    کلیدواژگان: مس پورفیری، دره زرشک، برون زا، درون زا، لاول و گیلبرت
  • فرهاد آلیانی، علی علیرضایی، عباس مرادیان، زهرا عباسلو صفحات 449-462
    منطقه مورد بررسی در زون ایران مرکزی، کمربند مس دار ارومیه-دختر (نوار دهج-ساردوئیه) و در 42 کیلومتری شمال شرق شهرستان شهربابک، در استان کرمان قرار دارد. بر اساس بررسی های سنگ شناختی، این سنگ-های آتشفشانی از تراکی آندزیت، آندزیت بازالت، آندزیت تا داسیت تشکیل شده اند. از نظر کانی شناسی سنگ های یادشده شامل پلاژیوکلاز، آمفیبول، بیوتیت و کوارتزند و نیز کلریت، کلسیت، اپیدوت و سریسیت کانی های ثانویه را شامل می شوند. بافت عمده در این سنگ ها پورفیری است. از دیدگاه ویژگی های ژئوشیمیایی، سنگ های منطقه جزء سری آهکی- قلیایی هستند. نسبت Zr/Y در این سنگ ها بیشتر از 3 است که از این لحاظ با سنگ های آتشفشانی حواشی قاره ای فعال مشابه اند. بهنجاری منفی عناصرNb،PوTi و مثبت عناصر Pb وK در نمودارهای عنکبوتی نشان می دهد که سنگ های آتشفشانی منطقه با سنگ های آتشفشانی تشکیل شده در مناطق فرورانش و نیز تاثیر فرایند آلایش ماگمایی روی این سنگ ها همخوانی دارند. این سنگ ها از عناصر LILE و LREE غنی شدگی و از عناصر HFSE تهی شدگی نشان می دهند، که این ویژگی ها شاخصه سنگ های تشکیل شده در کمان های آتشفشانی مناطق فرورانش و حواشی قاره ای فعال اند.
    کلیدواژگان: نوار دهج، ساردوئیه، ژئوشیمی، ماگمای آهکی، قلیایی، حواشی قاره ای فعال
  • علی شیرپایی، رسول ملک فر صفحات 463-472
    بلورهای نانویی دی اکسید تیتانیوم (TiO2) در فاز روتایل با ابعاد nm68 به روش محلولی - ژله ای تهیه، و ساختار و اندازه بلورک ها به روش پراش XRD و SEM تعیین شدند. عوامل مختلف در پهن شدگی و جابه جایی مدهای رامان در فاز روتایل و در دماهای مختلف به ویژه در دمای بالا مورد بررسی قرار گرفت و تاثیر اندازه ذره، تاثیر نبود موازنه عنصری، فشار سطحی و جفت شدگی فونون- فونون ناهماهنگ علل پهن شدگی و جابه جایی مدهای رامان شناخته شده و میزان جفت شدگی فونون- فونون مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: طیف سنجی پس پراکندگی رامان، محلولی، ژله ای، دمای بالا، نانوبلور، میکروسکوپ الکترونی روبشی، دی اکسسید تیتانیم، فاز روتایل، جفت شدگی فونون، فونون
  • هادی سلامتی، پرویز کاملی، بتول محمدزاده، امین پاکزاد، زهرا طلایی، تکتم مرشدلو، داود سهرابی، اسماعیل عبدالحسینی صفحات 473-480
    در این مقاله روش های واکنش حالت جامد و سل ژل برای ساخت ابررسانای Ox3Cu2Ca2Sr34/0Pb66/1Bi با استفاده از اندازه گیری طیف پراش پرتو ایکس، آنالیز ساختاری با نرم افزازFullProf و پذیرفتاری -مغناطیسی مورد بررسی قرار گرفت و با نمونه تهیه شده از شرکت آلدریچ مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: روش واکنش حالت جامد، روش سل، ژل، پذیر رفتاری مغناطیسی و ابررسانای BSCCO
  • روح الله عقدایی، عاطفه عبدالمنافی صفحات 481-488
    پهن شدگی خطوط پراش را می توان برحسب اندازه بلورک ها و چگالی دررفتگی ها تفسیر کرد. در این مقاله، از داده های پراش نوترون به دست آمده از اکسید سریم استفاده، و ریزساختار نمونه نانومتری تعیین و گزارش شده است. نتایج به دست آمده برای میانگین چگالی دررفتگی و میانگین اندازه سطحی بلورک ها با استفاده از گشتاورهای مرتبه دوم و چهارم با هم همخوانی ندارند. این ناهمخوانی دور از انتظار نیست زیرا محاسبات نظری و کارهای تجربی نشان داده اند در صورتی که نتوان از پهن شدگی ناشی از اندازه بلورک ها چشم پوشید، نتایج حاصل از گشتاور مرتبه دوم قابل اعتماد نبوده و باید از گشتاور مرتبه چهارم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پراش نوترون، نمونه نانومتری، گشتاور مرتبه دوم، گشتاور مرتبه چهارم
  • حمدالله صالحی، حسن نظری صفحات 489-496
    در این مقاله خواص ساختاری و الکترونی از جمله ثابت شبکه، مدول حجمی، تراکم پذیری، بهینه سازی حجم، ساختار نوارهای انرژی و نیز چگالی حالت ها و چگالی ابر الکترونی نیمرسانای منیزیم سلنید (MgSe) در فاز مکعبی برای ساختار B 1 مورد بررسی قرار می گیرند. محاسبات با استفاده از امواج تخت تقویت شده خطی با پتانسیل کامل، (FP-LAPW)، در چارچوب نظریه تابعی چگالی (DFT) و با استفاده از نرم افزار WIEN2k صورت گرفته است. نتایج به دست آمده یک گاف نواری مستقیم حدود eV 4/2 در نقطه را نشان می دهد. همچنین یک ویژگی یونی را برای این ترکیب نشان می دهد، که از ویژگی های ترکیب های II-IVاست و با نتایج تجربی و نظری به دست آمده از روش های دیگران سازگاری خوبی دارد.
    کلیدواژگان: مدول حجمی، ساختار نوارهای انرژی، MgSe، FP، LAPW
|
  • M. Honarmand, M. Moayyed, A. Jahangiri, J. Ahmadian Pages 325-342
    The Natanz plutonic complex is located in north of Isfahan and in the Orumieh – Dokhtar magmatic belt. Based on petrographic studies, the Natanz complex is composed of six rock types, which are granodiorite, quartz-diorite, diorite, gabbro, quartz-monzonite and granite monzogranit. The intrusive rocks of Natanz are related to the calc-alkaline magmatic series and I-type granitoids. These rocks are mainly composed of plagioclase, quartze, amphibole, alkali-feldspar, biotite, and pyroxene. The composition of olivine is Fo67-70. Pyroxene is Na-poor. The Composition of clinopyroxenes is in the diopside – augite range and orthopyroxenes are enstatite. All clinopyroxene analyses display compositional differences between cores and rims. Calcic amphibole with magnesiohornblende composition is one of the mafic minerals in the rocks. Composition of plagioclase is An11 (the minimum value in granite) to An92 (the maximum value in gabbro) and in some samples this mineral has normal zoning. Micas are Mg-rich biotite. Application of Al in hornblende barometry indicates a pressure of  2 kbar for the intrusion. Thermometry yields low temperatures, which probably reflects late stage, post - magmatic re-equilibration of the minerals.
  • D. Esmaeily, H. Mohamadi, M. Haghnazar Pages 343-356
    In Iran, the most important tin and tungsten mineralization has occurred in Shah-Kuh granitoid pluton (Lut Block, east of Iran), and Nezamabad area (Boroujerd granitoid complex, west of Iran), respectively. Both mineralizations are mainly accompanied by existence of quartz- tourmaline veins. Nezamabad veins- type tourmalines have dravite composition and have been formed in hydrothermal condition on the basis of the following reasons: having more Mg than Fe, fine scale zoning, having low fluorine amount, low X-site vacancy, low Al amount, low Fe/(Fe+Mg) ratio, tendency away from alkali- and proton-deficient tourmaline and lack of negative correlation between Fe and Mg. Falling their composition in the metapelites and metapsammite zone reveals that the required forming fluids might be originated from host metamorphosed sedimentary rocks of the regions. Quartz-tourmaline veins from Shah- Kuh have been injected into main pluton and sedimentary rocks of Shemshak Formation. Vein- type tourmalines of the sedimentary rocks, have the same hydrothermal properties as Nezamabad tourmaines. Despite of having mostly schorl composition and originating from magmatic fluids, vein- type tourmalines of the granitic pluton represent hydrothermal nature as well.
  • N. Ashrafi, A. Ameri, A. Jahangiri, N. Hasebe, G. N. Eby Pages 357-368
    The Kaleybar alkaline igneous intrusion contains fine- to coarse-grained, anhedral to euhedral brown garnets. Most of the garnets are zoned. Generally, they occur in foid-bearing leucocratic rocks and the phenocrysts typically have analcime inclusions. According to mineral chemistry, the garnets of Kaleybar are Ti-andradites and melanites. The chemical zoning is characterized by a decrease in mole percent grossular, almandine, and spessartine and an increase in andradite from core to rim. On the basis of the present data, it can be concluded that the garnets in the Kaleybar intrusion are in the primary igneous phase that formed during the late magmatic stage and Ti-Si exchange in the tetrahedral site is the main substitution.
  • Z. Tahmasbi, A. Ahmadi Khalaji, M. Rajaeieh Pages 369-380

    The studied area is a small portion of Sanandaj – Sirjan zone. Metasomatism at the contact of intrusive body studied and penetration of Al-rich rocks caused tourmalinization to stratiform tourmalinite in pelitic hornfels. In addition, hydrothermal fluids crystallized tourmaline nodules in monzogranite surface. The Fe/ (Fe + Mg) ratio in varied between 0.4-0.76 in stratiform tourmaline and 0.83-0.96 in tourmaline nodules respectively. The tourmaline composition is schorlite- dravite. Chemical zoning in this mineral show that system is open and crystallization is unequilibrium. The flat trace end rare earth elements imply to mobility of LREE induced to alteration that this phenomena occur to increasing HREE/ LREE in this type tourmalines.

  • N. Ashrafi, A. Jahangiri, A. Ameri, N. Hasebe, G. N. Eby Pages 381-394
    Mineral chemistry of micas from the subduction-related mafic and felsic alkaline rocks of the Kaleybar alkali-gabbro and the Bozqush nepheline syenite was determined. The micas generally occur as large poikilitic grains with Fe-Ti oxides and mafic minerals and give the rocks a spotted texture. Micas in the alkali-gabbro sometimes display a distinct lamination. Based on the International Mineralogical Association (IMA) classification scheme, the mica compositions plot between the siderophyllite and eastonite end members and show high Fe/(Fe + Mg) ratio (>0.33); therefore they are biotites. Chemical composition of the biotites varies from Mg-biotite in the Kaleybar alkali-gabbro through Fe-biotite in the Bozqush nepheline syenite. Based on their FeO, MnO, MgO, TiO2, and AlVI content, they are primary magmatic biotites. Despite the alkaline affinity of the biotite host rocks, they plot in the calc-alkaline orogenic suite field on FeO*, MgO, and Al2O3 geochemical diagrams.
  • R. Dabiri, B. Karimi Shahraki, H. Mollaei, M. Ghaffari Pages 395-404

    Determination of stability limits, mineralogical changes and thermal reaction of serpentine minerals are very important for the investigation of magmatism, mechanism and depth of plates of subduction. During the subduction process, serpentine (Lizardite) minerals will release their water due to thermal reactions. This dehydration can play an important role in volcanism processes related to the subduction. In this study, serpentine minerals (Lizardite) collected from the Neyriz Ophiolite Complex (NOC) were dehydrated under the constant atmospheric pressure. These mineralogical changes were determined by X-Ray diffraction and DTA-TG analyses methods. This study shows natural lizardites that heated for about one hour is stable up to 550°C. Dehydration reactions on lizardite started at approximately between 100 to 150°C and dehydroxilation reactions started at approximately 550-690°C. As a result of thermal reaction, the decomposition of lizardite will take place and then changes in to olivine (forsterite). Crystallization of olivine (forsterite) will start at 600°C. This mineral is stable up to 700oC and then crystallization of enstatite will start at 700°C. During this dehydration and crystallization reaction, amorphous processes will start at 600°C and some amount water and silica will release.

  • M. Saidi, S. Falahati, M. Noghreyan, M. Khalili, M. Ghahraipour Pages 405-418
    The mantle sequence serpentinized peridotites of north of Nain have been converted to carbonate- silica assemblage known as listwaenite at various temperature and pH in response to CO2 and SiO2 bearing fluids. On the basis of carbonate and silica minerals content, three types of listwaenite have been recognized: carbonate, carbonate- silica and silica listwaenites. Generaly carbonate minerals are magnesite, dolomite, ferrite-dolomite and ankerite. Calcite and other carbonate minerals are rare. Silica minerals (including quartz, chalcedony and chert) accompanied by accessory Cr-spinel, chlorite, sulfide minerals also occur in listwaenites. Silica matrix in silica listwaenite containing high amounts of Hg, Ag and As elements and shows that these elements have transported by SiO2 bearing hydrothermal fluids as arsenide complexes.
  • M. Abdi, M. Ghaderi, N. Rashidnejad-Omran Pages 419-436
    Bovaki and Aghbolagh tungsten (copper-tin-zinc) ore occurrences are located 12 and 14 km northwest of Azna respectively. The region is located in Sanandaj-Sirjan structural zone of Iran, at the complex deformation sub-zone. There are alternative comsisty Upper Triassic carbonate, quartzite and meta-volcanic rocks (such as meta-tuff). In this area, tungsten-copper mineralization occurs as stratiform-stratabound in metamorphosed cherty, sandy, dolomitic limestone country rocks. In this sequence, the volumetric ratio of sedimentary rocks is more than that of volcanic rocks. Mineral paragenesis in the both areas consists of pyrite, scheelite, maghemite, lepidocrocite, Fe-oxide and hydroxide and occasionally chalcopyrite, chalcocite and malachite. Mineralization types are primary, diagenetic and stratabound veinlet. Ore textures are disseminated, lenticular, replacement and open space filling. Mineralization contaben place by diaganetic processes and regional (low grade facies) metamorphism events. Comparison of Bovaki and Aghbolagh mineralization with both typical proximal and distal mineralizations has shown that they are more similar to the distal mineral deposits.
  • A. H. Kohsary, A. H. Ansari, K. Alamdar Pages 437-448
    Loco-granite and granodiorite intrusive bodies have cut the Naiband and Sangestan Formations in Darreh-Zerreshk area in southwest margins of Shirkooh batholite. This intrusion has caused weak metamorphism and copper hydrothermal mineralization in permeable Sangestan Formation. The characteristics minerals are magnetite, chalcopyrite, pyrite, bournite and dyajenite. The studied area is composed of sedimentary strata of Lower Cretaceous up to present. These rocks have been cut by a great variety of extrusive and intrusive rocks. Intrusion of porphyric granitoide of Miocene in volcanic units and Cretaceous limestone units caused Copper mineralization in different parts of studied area. In Darreh-Zerreshk, four different mineralization zones can be recognized as: oxide, leaching, supergene and hypogene. Alteration zones in Darreh- Zerreshk area are potassic, propylitic and phyllic thet can be correlated with Lovell and Gilbert model. This research was carried out for mineralogical, texture and geneses studies of this ore deposit.
  • F. Aliani, A. Alirezaei, A. Moradian, Z. Abbasloo Pages 449-462
    The study area is located in Central Iranian volcano-plutonic copper belt (Dehaj-Sarduiyeh belt) about 42 Km northeast of Shahrbabak in Kerman Province. Based on petrographic studies, extrusive rocks have the composition from trachyandesite, andesite basaltic and andesite to dacite with Eocene age. Mineralogically, the rocks contain plagioclase, amphibole, biotite and quartz. Chlorite, calcite, epidote and sericite are secondary phases. The texture of these rocks is normal porphyritic. Geochemically, the rocks mostly belonges to the calc-alkaline series. The ratio of Zr/Y>3 shows that these rocks are similar to active continental margin. Negative anomalies of Ti, Nb, P and positive anomalies Pb, K in spider diagrams are similar to subduction zone and crustal assimilation. These rocks shows enrichment from LILE and LREE elements and are relatively depleted from HFSE elements. These properties can be correlated with subduction volcanic arcs and active continental margins.
  • A. Shirpaei, R. Malekfar Pages 463-472
    TiO2 nanocrystallites in rutile phase with 68 nm dimensions have been synthesized by sol–gel technique. The structure and particle sizes have been determined by X-ray diffracttion and SEM characterizations. Different factors in the rutile phase broadenings and shifts of the Raman modes at different temperatures, especially at high temperatures, have been studied.The effect of particle size, non-stochiometric effect, surface pressure and anharmonic phonon-phonon coupling have been considered and investigated.
  • H. Salamati, P. Kameli, B. Mohammadzadeh, P. Pakzad, Z. Talaei, T. Morshedloo Pages 473-480
    In this paper, Bi1.66Pb0.34Sr2Ca2Cu3O superconductor powders have been prepared via sol-gel and solid-state reaction methods. The structural and magnetic properties have been studied by the X-Ray diffraction (Fullprof analysis) and magnetic susceptibility measurements. The superconductivity and structural properties of the samples have been compared with the properties of a commercially available sample from Aldrich Company.
  • R. Aghdaee, A. Abdolmanafi Pages 481-488
    Diffraction line broadening analysis has been proved to be an extremely powerful method to study the defect properties of crystalline materials, since different types of defects produce different types of diffraction line profiles. In other word, the distribution of intensity, especially in tails of line profile, strongly depends on the crystallite size and dislocation structures. In this paper, we have applied the second and fourth order restricted moments methods and analysed the neutron diffraction data collected on Ceria in terms of crystallite size and dislocation density. The values of dislocations density and crystallite size obtained from the second-order restricted moment do not agree with those obtained from the fourth-order restricted moment. This discrepancy is not unexpected when size broadening can not be neglected, the second-order restricted moment does not give correct values for microstructure parameters and therefore these parameters must be evaluated from the fourth-order restricted moment.
  • H. Salehi, H.Nazari Pages 489-496
    In this paper, electronic structure, energy band structure and electronic density in cubic phase for semi-conductor MgSe are studied using WIEN2k package. This employs the Full Potential-Linearized augmented Plane Wave (FP-LAPW) method in the framework of Density Functional Theory (DFT) with generalize different approximations. The results showed a band gap of 2.4 eV at Γ point in the Birrouin zone. The calculated band structure and electronic structure of MgSe agree with the previous experimental and theoretical reports, as do the charge distribution indicated that the bond the Mg and Se is ionic with the one of the properties MgSe.